FAQ OPK

WhatsApp 012 642 4559 Utk Pembelian OPK & UPT
Share

S: Bagaimana ujian ovulasi berfungsi?

Ujian ovulasi mengesan hormon luteinizing (LH ). Waktu menghampiri ovulasi, wanita mengalami lonjakan dalam hormon luteinizing . Kit peramal ovulasi membantu anda menentukan lonjakan ini dan menjangka ovulasi – tempoh paling subur anda dalam kitaran anda. Luteinizing hormon, dalam jumlah yang tinggi, sebenarnya hormon yang menyebabkan anda berovulasi (apabila telur pecah daripada folikel ovari ).

 

S: Bagaimana saya mentafsirkan hasil ujian? Sama seperti ujian kehamilan ?

Ujian ovulasi berfungsi berbeza daripada ujian kehamilan hCG . Satu keputusan yang positif (menunjukkan satu Lonjakan LH) ditandakan dengan jalur ujian yang intensiti yang sama atau lebih (sama atau lebih gelap ) daripada jalur kawalan. Satu keputusan negatif untuk lonjakan LH itu adalah ditunjukkan apabila band ujian adalah intensiti kurang (lebih ringan ) daripada jalur kawalan atau tidak dapat dilihat. Klik di sini untuk melihat gambar daripada keputusan ujian.

 

S: Bilakah masa yang terbaik hari untuk mengambil ujian ovulasi ?

Tidak seperti ujian kehamilan , pagi ( air kencing pagi pertama ) bukan masa terbaik untuk mengumpul sampel untuk ujian ovulasi, sebagai LH disintesis dalam badan anda pada awal pagi dan tidak akan muncul dalam air kencing anda sehingga petang . Masa yang sesuai untuk menguji adalah pada waktu tengah hari , kira-kira pukul 2 petang, walaupun ujian dengan selamat boleh dilakukan dari 10 pagi hingga 8 malam.

 

S : Adakah saya perlu mengambil ujian masa yang sama setiap hari?

Ya, pastikan untuk menguji pada masa yang sama setiap hari. Juga, mengurangkan pengambilan cecair anda di sekitar 2 jam sebelum ujian, kerana ia boleh menghalang pengesanan LH.

 

S: Bilakah saya perlu bermula ujian dengan kit peramal ovulasi ?

Untuk menentukan bila untuk memulakan ujian , anda perlu menentukan panjang kitaran haid anda. Panjang kitaran haid adalah bilangan hari dari hari pertama pendarahan haid hingga hari sebelum pendarahan bermula pada tempoh yang akan datang . Tentukan panjang biasa kitaran haid sejak beberapa bulan yang lalu. Kemudian , rujuk kepada Carta Kitaran untuk menentukan di mana hari kitaran haid untuk memulakan ujian . Klik Di sini menentukan bila untuk memulakan ujian. 

 

S : Berapa lama selepas lonjakan LH saya akan ovulasi berlaku?

Secara amnya , ovulasi akan berlaku 12-48 jam selepas lonjakan LH itu mula dikesan (menggunakan sampel air kencing petang), walaupun 36 jam dianggap sebagai purata tempoh masa berikut lonjakan LH .

 

S: Apabila saya mendapat positif kepada ujian ovulasi, bilakah masa terbaik untuk mempunyai hubungan ?

Untuk meningkatkan peluang persenyawaan, ia adalah yang terbaik untuk bersetubuh hari lonjakan LH serta berikut tiga hari berikutnya.

 

S : Adakah kemunculan pudar ‘ jalur ujian ‘ menunjukkan lonjakan LH ?

Satu jalur pudar (atau jalur ujian positif yang pudar ) tidak menunjukkan hasil positif bagi lonjakan LH. Walaupun kehadiran garis pudar pada ujian kehamilan mungkin menunjukkan hasil yang positif, garis pudar pada OPK sentiasa negatif.

 

S : Adakah mengambil suhu basal badan saya memberitahu saya perkara yang sama sebagai OPK ?

Suhu Badan Basal (BBT) hanya memberitahu lonjakan LH anda selepas ia berakhir. Sebab itulah kaedah BBT tidak boleh meramalkan lonjakan LH . Ujian ovulasi akan memberitahu anda – dengan ketepatan – bila besar kemungkinan persenyawaan akan berlaku.

 

S: Bolehkah OPKs digunakan sebagai alat perancang keluarga ?

Ujian ovulasi direka untuk membantu memudahkan kehamilan. Ia tidak digalakkan untuk kontrasepsi  (perancang keluarga).

 

S: Bolehkah clomid mengganggu keputusan ujian atau menyebabkan positif palsu ?

Clomid boleh menyebabkan positif palsu jika anda menguji untuk ovulasi terlalu awal dalam kitaran anda. Sila rujuk dengan doktor anda mengenai cara untuk menggunakan OPKs bersama Clomid – atau lain-lain kesuburan dan preskripsi ubat-ubatan.

 

S : Adakah garis ujian pudar dan garis kawalan gelap menunjukkan keputusan yang positif ?

Ujian ovulasi tidak seperti ujian kehamilan – terutama dalam mentafsirkan keputusan. Keputusan adalah hanya positif jika garis ujian adalah sama dengan (sama terang) atau lebih gelap daripada garis kawalan.

 

S: Saya mempunyai keputusan yang positif semalam dan hari ini . Adakah ini bermakna ada sesuatu yang salah ?

Keputusan itu menunjukkan lonjakan dalam perjalanan ke atas dan sekali lagi, dalam perjalanan ke bawah .