LH Ovulation Test Strip (OPK)

WhatsApp 012 642 4559 Utk Pembelian OPK & UPT
Share

 

IMG_20180202_235433 – FLYER CARA PENGGUNAAN AKAN DISERTAKAN DENGAN SETIAP PEMBELIAN

TESTIMONI PELANGGAN BERJAYA HAMIL, KLIK SINI

FAQ’s, KLIK SINI 

GALERI GAMBAR, KLIK SINI

Plain White Pouch packaging, hanya tertera nama items, batch no dan expired date shj.. 

  • Ujian ovulasi adalah untuk mengesan Luteinizing Hormone dalam air kencing, membantu meramal masa ovulasi, dan puncak kesuburan.

  • Cepat, tepat keputusan dalam 5 minit

  • Mudah digunakan – hanya dip strip ke dalam sampel urin

  • Ketepatan sehingga 99.99% tepat

  • Earliest detection with greatest sensitivity

Sila baca dan fahami cara penggunaan

Luteinizing Hormone (LH) dalam kuantiti yang tinggi menyebabkan ovulasi (pelepasan telur atau ovum dari folikel ovari). Semasa kitaran haid hanya sejumlah kecil LH terhasil, tetapi di pertengahan kitaran LH akan meningkat dgn dramatik. Peningkatan ini dipanggil “LH surge” dan mendahului ovulasi. Conception berkemungkinan besar akan berlaku dalam tempoh 36 jam selepas “LH surge”. Ujian Ovulasi LH  direka khusus untuk mengesan “LH surge”  anda – masa apabila anda mungkin ovulasi. Jika anda menerima positif pada ujian LH, anda berada dalam fasa yang paling subur anda kitaran haid anda.

Penyediaan

Collect sample air kencing pada masa yg sama setiap kali ujian, dalam jangka waktu pukul 10pg – 8 malam. Jangan guna sample air kecing yg pertama di waktu pagi (spt ujian HCG pregnancy). Pastikan menggunakan bekas yg kering dan bersih

Prosedur Ujian

langkah 1 – Bila Masa Yg Sesuai Perlu Mulakan Ujian

Tentukan panjang kitaran haid. Panjang kitaran haid adalah bilangan hari dari hari pertama pendarahan haid untuk hari sebelum pendarahan bermula pada tempoh seterusnya. Bahasa mudah hari pertama period bulan ni ke sehari sblm dtg period bln depan = tempoh panjang kitaran haid

Tentukan panjang biasa kitaran haid sejak beberapa bulan lepas (mesti rekod). Kemudian, rujuk kepada Ovulation Calendar Cycle Chart di  bawah untuk menentukan di mana hari kitaran haid untuk memulakan ujian. Jika kitaran anda adalah kurang daripada 21 hari atau lebih daripada empat puluh hari, berjumpa dengan doktor.

Langkah 2 – Melakukan Ujian

1) Untuk memulakan ujian, keluarkan strip daripada foil. Nota Penting : waktu yg sesuai tgh hari – menjelang mlm. Buat ujian pada waktu yang sama setiap hari. Sangat penting untuk tidak minum terlalu banyak air kerana ia akan mempengaruhi keputusan ujian.

2) Celup strip ke dalam sample air kencing selama 5 saat. Jangan melebihi max line, jika tidak, ujian tidak sah

3) Pastikan strip dalam keadaan menegak, selepas 5 saat, angkat dan baringkan strip di atas tempat yg kering dan bersih.

4) Tunggu garisan berwarna untuk muncul. Bergantung kepada kepekatan LH dalam spesimen ujian, hasil yang positif boleh diperhatikan sepantas 40 saat. Walau bagaimanapun, untuk mengesahkan keputusan negatif, masa tindak balas yang lengkap 10 minit diperlukan.

LH Result

Tafsiran keputusan

Dalam masa tiga hingga lima minit, dua garisan warna akan muncul. Jangan membaca keputusan setelah lebih dari sepuluh minit.

Untuk menentukan keputusan anda, bandingkan keamatan warna, terang atau gelap warna garisan , jalur ujian utk test line. Dalam menentukan hasil yang positif atau negatif, ia adalah penting untuk membandingkan keamatan warna, kerana ini akan menunjukkan sama ada atau tidak lonjakan LH (menunjukkan ovulasi) in progress.

 

1. Positif
Jika jalur ujian adalah sama warna atau lebih gelap drpd jalur kawalan, ini adalah keputusan yang positif dan petunjuk yang baik bahawa LH surge sdg berlaku.

2. Negatif
Jika jalur ujian lebih pudar (light) dari jalur kawalan atau tidak dapat dilihat, ini bermakna tahap LH sampel adalah pada atau berhampiran tahap basal (normal) dan menunjukkan LH surge tidak berlaku.

3. Keputusan tidak sah (Invalid)
Jika tiada jalur kawalan muncul dalam tempoh sepuluh minit, keputusan ujian adalah tidak sah dan harus diabaikan. Jalur kawalan tidak akan muncul jika jumlah spesimen yang tidak mencukupi ditambah ke dalam kit ujian. Prosedur yang betul mungkin tidak diikuti dalam melaksanakan ujian. Ulangi dengan kit ujian baru.

Berapa hari perlu buat ujian jika keputusan negatif

boleh lakukan 6-10 (hari) ujian bermula dari hari dicadangkan mengikut carta cycle di atas. Ujian diperlukan bg mengenalpasti waktu yg sesuai berlaku lonjakan LH “LH surge”.

Bagaimana jika kitaran haid anda tidak teratur?

Sila catat tarikh dan ambil tahu kitaran anda untuk 6 bln ke belakang. Jika setiap kali datang haid, terdapat perbezaan lebih dari 3 hari, makanya ambil kitaran paling rendah di dalam tempoh tersebut, dan buat prosedur ujian mengikut jadual di atas.