Bolehkah Guna OPK Sebagai Penguji Kehamilan

WhatsApp 012 642 4559 Utk Pembelian OPK & UPT
Share

opk jd upt

Gambar di atas hasil UPT dan OPK utk akak yg sedang hamil .

Soalan paling lazim, boleh tak OPK jadi pregnancy test? Jawapannya, guna test yg spesifik untuk tujuan yg spesifik.. Mesti ada sebab kenapa ianya direka sebagai 2 entiti berbeza.. Hormon LH sentiasa ada dalam badan, sedangkan hormon HCG hanya akan hadir dalam badan jika awak hamil.. Dpt +ve UPT, takde ragu dah yg awak ni confirm hamil.. .

Ramai je pelanggan akak yg haid tak teratur dpt +ve opk pada cd30, dan tertanya², ni hamil atau subur? Jadi, kenapa perlu pening kepala? .

Ramai jugak yg buat eksperimen beli opk shj, dah dpt traced +ve waktu subur pun terus test lg, nak tgk pattern LH tu mcm mana jika hamil atau nak period.. Memandangkan LH sentiasa ada dlm badan, so eksperimen tu tak membuktikan apa².. Akak dah tgk pelbagai hasil OPK untuk wanita hamil, tak semestinya akan bg hasil +ve .